U.S. Dollar Index Kan Bitcoin Bull Run stoppen.

De U.S. Dollar Index is negatief gecorreleerd aan Bitcoin en is sinds 2013
Bitcoin heeft de neiging om omhoog te gaan als de Amerikaanse Dollar Index is gedaald, en visa versa.
Bitcoin’s stierengevecht zou kunnen worden vertraagd door wat de Amerikaanse dollar nu doet

Bitcoin’s correlatie met sommige traditionele markten zoals de S&P 500 is de afgelopen maanden goed gedocumenteerd, maar er is nog een andere correlatie die nog sterker is en verder teruggaat – de U.S. Dollar Index. Maar wat is de U.S. Dollar Index en waarom zouden Bitcoin-houders zich zorgen maken? Laten we het uitleggen.

Wat is de U.S. Dollar Index?

De U.S. Dollar Index vertegenwoordigt de waarde van de U.S. dollar ten opzichte van een mandje van zes valuta’s – EUR, JPY, GBP, CAD, SEK en CHF. De index gaat omhoog wanneer de Amerikaanse dollar aan kracht (waarde) wint ten opzichte van de andere valuta’s en daalt wanneer hij zwakker wordt ten opzichte van de andere valuta’s. De index werd in maart 1973 op de hielen gezeten bij de verwijdering van de dollar van de goudstandaard als een manier om de waarde van de fiatvaluta te meten, en heeft in de loop der jaren natuurlijk behoorlijk gefluctueerd.

De waarde van de dollar ten opzichte van een mandje met andere valuta’s lijkt misschien niet zo relevant voor de Bitcoin-prijs, maar dit kan niet minder waar zijn, zoals we kunnen zien wanneer we de prijsactie van de Bitcoin Code in het blauw over de Amerikaanse Dollar Index grafiek heen leggen.

Zoals we duidelijk kunnen zien, als de dollar goed presteert, presteert de Bitcoin slecht en omgekeerd. Dit is vooral duidelijk geworden tijdens de coronaviruspandemie dit jaar.

Waarom is deze negatieve correlatie dan zo sterk? De kwestie heeft te maken met hoe het doel van Bitcoin in het verleden is veranderd in de loop der jaren. Het had altijd al de idealen om een alternatief te zijn voor fiatvaluta’s en de wereldwijde machinerie die ermee gepaard gaat, maar vele jaren lang werd het belang ervan verworpen. Dit blijkt uit het feit dat er tot ongeveer 2013 geen correlatie te bespeuren was.

Naarmate de tijd verstreek en de voorraad van Bitcoin groeide, werd het echter gezien als een ander alternatief voor edelmetalen, die gewoonlijk stijgen wanneer de bijzonder kwetsbare economie zich in een tijd van crisis bevindt, wat nu het geval is – mensen vluchten voor fiatvaluta’s en zoeken naar alternatieve manieren om hun rijkdom op te slaan.

Bitcoin werd voor het eerst gebruikt voor dit doel door Cyprioten tijdens hun bankcrisis van 2013, en dat sjabloon is dit jaar gevolgd – net als goud en zilver is Bitcoin in maart in eerste instantie gecrasht, maar heeft sindsdien een bijna 3x winst gemaakt terwijl de waarde van de dollar is gekelderd. Dit alles spreekt tot de groeiende invloed van Bitcoin in de wereldeconomie.

De impact op Bitcoin

Dus wat kan de Amerikaanse Dollar Index ons vertellen over de korte termijn toekomst van Bitcoin, en nog belangrijker, de kans op een stierloop nadat Bitcoin gisteren 11.000 dollar heeft gesprongen? Na een groeiperiode van twee jaar is de kracht van de Amerikaanse dollar van een klif gevallen sinds de Federal Reserve beloofde triljoenen dollars te drukken om de impact van het coronavirus te helpen bestrijden. Dit heeft ertoe geleid dat de dollar een steunlijn heeft doorbroken die al in mei 2011 is begonnen.

Het belang hiervan kan niet worden overschat, omdat het de Amerikaanse Dollar Index in een zeer gevoelige positie brengt. Aan de ene kant is het doorbreken van deze steun op zich slecht, maar wanneer je rekening houdt met het feit dat een andere ronde van stimulerende controles het drukken van biljoenen dollars in een kwestie van weken zal vereisen, is het verleidelijk om te denken dat de kracht van de dollar op het punt staat om te dalen naar de dieptepunten van maart 2018 en misschien nog wel verder.

Aan de andere kant bevindt de dollar zich nu op zwaar oververkocht terrein, het meest sinds 52 jaar, wat betekent dat hij, in ieder geval technisch gezien, in de rij staat voor een ommekeer. Het bloeden lijkt inderdaad te zijn gestopt, met een poging tot stuiteren op het moment van schrijven.

Het zal fascinerend zijn om te zien hoe deze situatie zich afspeelt om een aantal redenen, en Bitcoin-fans zullen hopen dat de dollar verder capituleert, wat betekent dat het meer een vlucht naar de cryptocurrency is en een kans voor Bitcoin om zijn vleugels uit te slaan en verdere winst te maken. Als de U.S. Dollar Index echter een ongeveer gezicht zou uitvoeren en de grond zou terugwinnen die het meer dan vier maanden heeft verloren, dan zou de stierenloop van Bitcoin net op het moment dat hij op gang komt, kunnen worden afgebroken.